Privatnost i korištenje

GDPR – odredbe o zaštiti podataka

Radujemo se na Vašem zanimanju za zaštitu podataka na našoj internetskoj stranici. Prilikom Vašeg posjeta naše internetske stranice želimo da se ugodno osjećate i da našu provedbu zaštite podataka prepoznate kao kvalitetu koja je usmjerena na Vaše zadovoljstvo.

Sljedeće odredbe o zaštiti podataka sadrže informacije o vrsti i opsegu obrade Vaših osobnih podataka od strane OM-Radečić d.o.o.

Osobni podaci su informacije koje se mogu pripisati izravno ili neizravno Vama. Kao pravna osnova za zaštitu podataka služi osobito Opća uredba o zaštiti podataka te Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

 

1. Pristup našoj internetskoj stranici

Obrada podataka od strane naše stranice odnosi se na slijedeće:

Prilikom posjeta naše stranice, različite informacije se razmjenjuju između vašeg uređaja i našeg web sustava, među kojima mogu biti i neki osobni podaci. Podaci koji su na taj način prikupljeni upotrebljavaju se kako bi smo poboljšali našu internetsku stranicu ili kako bi smo vam bili u mogućnosti poslati obavijesti ukoliko ste se na njih svojevoljno predbilježili (newsletter). Također ukoliko ste nam poslali upit putem kontakt forme, vaša email adresa nam služi kako bi smo vam mogli odgovoriti na vaš upit.

 

2. Kontakt obrazac

S osobnim podacima koje nam dajete prilikom ispunjavanja obrazaca za kontakt, putem e-maila postupamo povjerljivo. Vaše podatke obrađujemo isključivo sukladno utvrđenoj svrsi, a kako bismo mogli na Vaš upit odgovoriti. Pravna osnova za obradu podataka je čl. 6. st. 1. točka f) Opće uredbe o zaštiti podataka. Naš i istodobno Vaš opravdani interes za ovu obradu podataka proizlazi iz cilja da se na Vaše upite odgovori, eventualno postojeće probleme riješi i kako bi se Vaše zadovoljstvo kao naših kupaca ili kao korisnika naše internetske stranice osiguralo.

Sve osobne informacije koje ste nam dali prilikom upita (poticaje, pohvale ili kritike) o internetskoj stranici ili putem e-maila se brišu najkasnije nakon 90 dana nakon što je poslan odgovor, odnosno anonimiziraju se.

 

3. Prijava na newsletter

Na našoj internetskoj stranici pružamo Vam mogućnost da se prijaviti na naš Newsletter. Ako pristanete na zaprimanje našeg Newslettera, Vašu e-mail adresu i po potrebi Vaše ime upotrebljavamo za slanje informacija o proizvodima ili uslugama. Spremamo i obrađujemo te podatke sa svrhom slanja Newslettera.

Pravna osnova za obradu podataka u okviru slanja Newslettera je Vaš pristanak prema čl. 6. st. 1 točka a) Opće uredbe o zaštiti podataka.

Danu privolu za zaprimanje Newslettera možete povući u svako doba s budućim učinkom. Link za odjavu pronaći ćete na kraju svakog Newslettera. S Vašim opozivom brišu se korisnički podaci.

 

4. Online presence i optimizacija

 

4.1 Kolačići – Općenite informacije

Temeljem čl. 6. st. 1. točke f) Opće uredbe o zaštiti podataka upotrebljavamo na svojoj internetskoj stranici, tzv. kolačiće. Naš interes da svoju internetsku stranicu poboljšamo, predstavlja legitiman interes u smislu navedene odredbe. Kolačići su male datoteke koji se spremaju na Vaš uređaj (laptop, tablet, smartphone ili slično) prilikom posjeta naše internetske stranice. Kolačići ne uzrokuju štetu na Vašem uređaju, ne sadrže viruse, trojanski konj ili ostali štetan software. U kolačiće se spremaju informacije, koje su povezane s upotrijebljenim uređajem. Navedeno ne znači da preko toga možemo utvrditi izravno Vaš identitet. Uporaba kolačića služi s jedne strane kako bismo korištenje naše ponude učinili za Vas ugodnije. Upotrebljavamo, tzv. sesijske kolačiće kako bismo prepoznali da ste pojedine stranice naše internetske stranice već posjetili. Nakon što ste posjetili našu internetsku stranicu, navedeni kolačići se brišu automatski. Pored navedenih, upotrebljavamo također sa svrhom  da bismo korisnicima omogućili ugodnije korištenje, privremene kolačiće, koji se spremaju na određeno utvrđeno vrijeme. Ako posjetite ponovno našu stranicu, automatski se prepoznaje da ste ju već posjetili, koje unose/postavke ste izvršili, sa svrhom da navedene radnje ne morate ponavljati.

S druge strane upotrebljavamo kolačiće kako bismo korištenje naše internetske stranice statistički  obuhvatili, sa svrhom poboljšanja naše ponude. Navedeni kolačići omogućuju nam da kod ponovnog posjeta naše internetske stranice, automatski se prepoznaje da ste našu stranicu već posjetili. Navedeni kolačići se brišu nakon određenog vremena, koje je je definirano. Većina preglednika prihvaća kolačiće automatski.  Međutim, možete svoj preglednik tako podesiti  da se kolačići ne spremaju na Vaše računalo ili da se pojavi informacija prije nego što se kolačić spremi. Potpuna deaktivacija kolačića može dovesti do toga da ne možete sve funkcije naše internetske stranice koristiti.

Pregled upotrijebljenih kolačića sa daljnjim informacijama (npr. vrijeme pohranjivanja) kao i mogućnosti prigovora pronaći ćete pod internet postavkama vašeg preglednika.

 

4.2 Google Analytics

Svrha obrade podataka/ pravna osnova:

Sa svrhom da oblikujemo i kontinuirano optimiramo svoju internetsku stranicu koristimo temeljem čl. 6.st.1.točke f) Opće uredbe o zaštiti podataka Google Analytics, uslugu za analizu Google Inc. („Google“). Naš opravdani interes proizlazi iz navedene svrhe. U tom kontekstu se stvaraju pseudonimizirani korisnički profili i upotrebljavaju se kolačići. Informacije nastale putem kolačića o Vašem korištenju ove internetske stranice su sljedeće:

 

 • tip-preglednika/ -verzija,
 • upotrijebljeni operativni sustav,
 • referrer-URL (prethodno posjećena stranica),
 • hostname računala putem kojeg se pristupa (IP-adresa),
 • vrijeme upita na server.

Informacije se upotrebljavaju kako bi se ocijenilo korištenje naše internetske stranice, kako bi se prikazali izvještaji o aktivnostima na internetskoj stranici i kako bi se pružile daljnje usluge povezane s korištenjem web lokacije i korištenjem Interneta. IP adrese se anonimiziraju, te nije moguće da se iste povežu s konkretnom osobom (tzv. IP- Masking).

Možete spriječiti instalaciju kolačića na način da podesite softver Vašeg preglednika; upućujemo da u navedenom slučaju korištenje svih funkcija ove internetske stranice neće biti moguće u punom opsegu. Pored toga možete spriječiti da se putem kolačića stvaraju podaci o korištenju ove internetske stranice (uključujući IP-adrese) kao i obradu tih podataka od strane Google-a, na način da  Browser-Add-on preuzmete i instalirate. Upotrebljava se Opt-Out kolačić, koji sprečava buduće prikupljanje Vaših podataka prilikom posjeta naše internetske stranice. Ako izbrišete kolačiće u ovom pregledniku, morate Opt-Out kolačić ponovno postaviti. Više informacija u vezi zaštite podataka u vezi Google Analytics-a možete pronaći na internetskoj stranici od Google Analytics -a.

Primatelji/ kategorije primatelja:

Informacije nastale putem kolačića o korištenju ove web lokacije od strane korisnika prenose se na jedan server Google-a u SAD-u i tamo se pohranjuju. Vaša IP-adresa se ne povezuje s drugim podacima Google-a. Navedene informacije se prenose i po potrebi trećima, ako je navedeno zakonski propisano ili ako treći navedene podatke prema našem nalogu obrađuju.

Vrijeme pohranjivanja/ kriteriji za utvrđivanje vremena pohranjivanja:

Nakon anonimiziranja IP-adrese više nije moguće navedenu povezati s Vama. Podaci koji su statistički prikazani, brišu se u Google Analyticsu nakon 26 mjeseci. Izvještaji koji su napravljeni temeljem Google Analyticsa ne sadrže više ikakve osobne podatke.

Tko zaprima vaše osobne podatke koji se obrađuju?

Unutar našeg društva Vaše podatke obrađuju oni odjeli kojima je potreban  pristup na Vaše podatke,  a kako bismo ispunili  ugovornu ili zakonsku obvezu ili radi ostvarivanja legitimnih interesa. U okviru ugovornog odnosa možemo dati nalog izvršiteljima obrade ili pružateljima usluge, te oni mogu imati pristup Vašim osobnim podacima. Pri tome je osigurano pridržavanje odredbi o zaštiti podataka.

Koliko dugo se čuvaju podaci?

Osobni podaci se čuvaju tako dugo, dok je potrebna njihova obrada  radi ispunjenja gore navedenih svrha obrade.
Relevantni su pritom osobito zakonski rokovi čuvanja dokumentacije iz pojedinih propisa, a posebno porezno-računovodstvenih, koji propisuju čuvanje dokumentacije najmanje 11 godina.

Jeste li obvezni staviti podatke na raspolaganje?

U okviru našeg poslovnog odnosa ste obvezni staviti one osobne podatake na raspolaganje, koji su potrebni za početak, provedbu i prestanak poslovnog odnosa te za ispunjenje s tim povezanih obveza, ili koje smo obvezni obrađivati radi ispunjenja zakonskih obveza ili koje obrađujemo temeljem naših legitimnih interesa. Bez navedenih podataka, uspostavljanje poslovnog odnosa nije moguće.

Koja prava imate kao ispitanik? 

Imate pravo na nenaplatnu obavijest o Vašim pohranjenim osobnim podacima. Dodatno imate uz ispunjenje zakonskih pretpostavki pravo na ispravak i brisanje osobnih podataka, pravo na prijenos podataka kao i pravo na ograničenje obrade. Ako se obrada Vaših osobnih podataka temelji na privoli, imate pravo u svakom trenutku, danu privolu povući s budućim učinkom. Molimo da se u navedenim slučajevima obratite pisanim putem ili putem e-maila na dolje navedenog službenika za zaštitu podataka. Dodatno, imate pravo prigovora Agenciji za zaštitu podataka ako se ne slažete s obradom svojih osobnih podataka.

Voditelj obrade?

Voditelj obrade je ono društvo s kojim stupate u poslovni odnos, odnosno to će načelno biti društvo OM-Radečić d.o.o, Gornje Prekrižje 15
10454 Krašić

 

5. Vaša prava koje imate kao ispitanik

 

5.1 Pregled

Pored prava da povučete svoju privolu, imate prava u slučaju ispunjenja pojedinih zakonskih pretpostavki pravo:

 

 • na pristup spremljenim osobnim podacima sukladno čl. 15. Opće uredbe o zaštiti podataka,
 • na ispravak netočnih ili na dopunu nepotpunih podataka sukladno čl. 16. Opće uredbe o zaštiti podataka,
 • na brisanje spremljenih podataka sukladno čl. 17. Opće uredbe o zaštiti podataka,
 • na ograničavanje obrade Vaših podataka sukladno čl. 18. Opće uredbe o zaštiti podataka,
 • pravo na prijenos podataka sukladno čl. 20. Opće uredbe o zaštiti podataka,
 • pravo prigovora prema čl. 21. Opće uredbe o zaštiti podataka

 

5.2 Pravo pristupa sukladno čl. 15. Opće uredbe o zaštiti podataka

Imate pravo prema čl. 15. st. 1. Opće uredbe o zaštiti podataka na nenaplatnu obavijest o spremljenim osobnim podacima. Navedeno obuhvaća posebno:

 

 • svrhe za koje se obrađuju osobni podaci;
 • kategoriji osobnih podataka koji se obrađuju;
 • primatelji, odnosno kategorije primatelja kojima se osobni podaci koji se odnose na Vas dani na raspolaganje ili se daju još uvijek na raspolaganje;
 • planirano trajanje pohranjivanja osobnih podataka koji se odnose na Vas, u slučaju da nisu moguće konkretne informacije, onda kriteriji na koji način se utvrđuje vrijeme pohranjivanja;
 • pravo na ispravak ili brisanje Vaših osobnih podataka, pravo na ograničavanje obrade od voditelja obrade ili pravo na prigovor protiv obrade;
 • pravo prigovora nadzornom tijelu;
 • sve raspoložive informacije o izvoru podataka, ako osobni podaci nisu prikupljeni od ispitanika;
 • postojanju automatiziranog donošenja odluka, što uključuje izradu profila iz članka 22. stavaka 1. i 4. Opće uredbe o zaštiti podataka te, barem u tim slučajevima, smislenim informacijama o tome o kojoj je logici riječ, kao i važnosti i predviđenim posljedicama takve obrade za ispitanika.

Ako se osobni podaci prenose u treću zemlju ili međunarodnu organizaciju, imate pravo biti informirani o odgovarajućim zaštitnim mjerama u skladu s člankom 46. Opće uredbe o zaštiti podataka koje se odnose na prijenos.

 

5.3 Pravo na ispravak sukladno čl. 16. Opće uredbe o zaštiti podataka

Imate pravo od nas ishoditi bez nepotrebnog odgađanja ispravak netočnih osobnih podataka koje se na Vas odnose. Uzimajući u obzir svrhe obrade, imate pravo dopuniti nepotpune osobne podatke, među ostalim i davanjem dodatne izjave .

 

5.4 Pravo na brisanje sukladno čl. 17. Opće uredbe o zaštiti podataka

Imate pravo od nas ishoditi brisanje osobnih podataka  koji se na Vas odnose bez nepotrebnog odgađanja  ako  je ispunjen jedan od sljedećih uvjeta:

 

 • osobni podaci više nisu nužni u odnosu na svrhe za koje su prikupljeni ili na drugi način obrađeni;
 • povučete privolu na kojoj se obrada temelji u skladu s čl. 6. st. 1. točkom (a) ili čl. 9. st. 2. točkom(a) Opće uredbe o zaštiti podataka i ako ne postoji druga pravna osnova za obradu;
 • uložite prigovor na obradu u skladu s čl. 21. st. 1. Opće uredbe o zaštiti podataka te ne postoje jači legitimni razlozi za obradu  ili ste uložili prigovor na obradu u skladu s čl. 21. st. 2. Opće uredbe o zaštiti podataka;
 • osobni podaci nezakonito su obrađeni;
 • osobni podaci moraju se brisati radi poštovanja pravne obveze;
 • osobni podaci prikupljeni su u vezi s ponudom usluga informacijskog društva iz članka 8. stavka 1. Opće uredbe o zaštiti podataka.

Ako smo osobne podatke objavili, a obvezni smo iste brisati, poduzimamo razumne mjere, uzimajući u obzir raspoložive tehnologije i troškove provedbe, kako bi informirali treće koji obrađuju osobne podatke da je ispitanik zatražio da se izbrišu sve poveznice do njih ili kopije ili rekonstrukcije tih osobnih podataka.

 

5.5  Pravo na ograničenje obrade sukladno čl. 18. Opće uredbe o zaštiti podataka

Imate pravo od nas zahtijevati ograničenje obrade ako je ispunjen jedan od sljedećih uvjeta:

 

 • osporavate točnost osobnih podataka;
 • obrada je nezakonita te se protivite brisanju te umjesto toga tražite ograničenje uporabe osobnih podataka;
 • voditelj obrade više ne treba osobne podatke za potrebe obrade, ali ih Vi kao ispitanik tražite radi postavljanja, ostvarivanja ili obrane pravnih zahtjeva;
 • uložili ste prigovor na obradu temeljem čl. 21.st. 1. Opće uredbe o zaštiti podataka, a nije još utvrđeno nadilaze li legitimni razlozi voditelja obrade Vaše razloge.

 

5.6 Pravo na prijenos podataka sukladno čl. 20. Opće uredbe o zaštiti podataka

Imate  pravo zaprimiti osobne podatke koji se odnose na Vas, a koje ste nam pružili sami u strukturiranom, uobičajeno  upotrebljavanom  i strojno čitljivom formatu te pravo prenijeti te podatke drugom voditelju obrade  bez ometanja s naše strane ako:

se obrade temelji na  privoli sukladno čl. 6. st. 1 točka a ili čl. 9. st. 2. točka a) Opće uredbe o zaštiti podataka  ili na ugovoru u skladu s čl. 6. st. 1. točkom b) Opće uredbe o zaštiti podataka i ako se obrada provodi automatiziranim putem.

Prilikom ostvarivanja Vaših prava na prenosivost podataka, imate pravo na izravni prijenos od jednog voditelja obrade drugome ako je navedeno tehnički izvedivo.

 

5.7 Pravo prigovora temeljem čl. 21. Opće uredbe o zaštiti podataka

Pod pretpostavkama iz čl. 21. st. 1 Opće uredbe o zaštiti podataka možete prigovoriti obradi podataka na temelju svoje posebne situacije.

Navedeno općenito pravo prigovora vrijedi za sve svrhe obrade koje su opisane u ovim odredbama o zaštiti podataka, koje se temelje na čl. 6. st. 1 točke f) Opće uredbe o zaštiti podataka. Drukčije nego što je kod obrade podataka za potrebe izravnog marketinga i prava da se uloži prigovor na takvu obradu, prema Općoj uredbi o zaštiti podataka obvezni smo na provedbu općenitog prigovora obradi podataka, samo ako navedete razloge koji su od velikog značenja, npr. postoji moguća opasnost za život ili zdravlje. Pored navedenog postoji mogućnost da se obratite Agenciji za zaštitu podataka ili službeniku za zaštitu podataka koji je imenovan kod nas.

 

6. Osobe za kontakt

 

6.1 Kontakt osoba kod pitanja ili u slučaju da želite ostvariti svoja prava

Kod pitanja u vezi internetske stranice ili radi ostvarivanja prava u vezi obrade Vaših podataka (prava ispitanika), možete se obratiti našoj službi za kupce na sljedeći link: OM-Radečić/Kontakt

 

6.2  Kontakt osoba kod pitanja u vezi zaštite podataka

Ako ćete imati daljnja pitanja, možete se obratiti dolje navedenom službeniku za zaštitu podataka koji je imenovan kod nas.

 

6.3  Pravo prigovora kod nadležnog tijela

Pored navedenog, imate pravo prigovora nadležnom tijelu, odnosno Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

 

7. Ime i kontakt podaci voditelja obrade podataka kao i službenika za zaštitu podataka

Ove odredbe o zaštiti podataka vrijede za obradu podataka od strane OM-Radečić, Gornje Prekrižje 15, 10454 Krašić („voditelj obrade“) i za internetsku stranicu www.om-radecic.hr . Službenik za zaštitu podataka kod voditelja obrade je dostupan na gore navedenoj adresi s naznakom da se šalje na njega.